Blog

Hogyan tisztítsuk a cipőket?

Hogyan tisztítsuk a cipőket?

Ez egy meglehetősen fontos téma, mert saját vagy gyermekeink cipőinek megfelelő ápolásával sokat tehetünk a lábbelik tartósságáért, esztétikai állapotuk megőrzéséért.

A bőrcipők ápolása nem ördöngős feledat, most látni fogod, hogy azok tisztítása nem foghat ki rajtad.

   De hogyan is ápoljuk helyesen?

Az egyik legjobb anyag amiből a cipőnk készülhet, az a bőr. A bőrcipők tartósak, kényelmesek, lélegeznek, azonban megfelelő, rendszeres ápolást igényelnek, különösen a csapadékosabb őszi és téli időszakban.

A víz ellen hatékonyan lehet védekezni impregnáló spray-el amelyekkel fokozhatjuk a víztatszító hatást. Azonban valójában sokkal többet tudnak erre kifejlesztett  szerek a nedvesség távol tartásán kívül. A bőr felszínén pajzsot képezve megakadályozzák a szennyeződések beszivárgását az anyag mélyébe, így a felületről könnyű eltávolítani még a makacs foltokat is.

Bőrcipő tisztítás néhány lépésben:

-1.- Várjuk meg míg a sár, szennyeződés megszárad, majd óvatosan távolítsuk el egy (gumi)kefével.

-2.- Töröljük át a cipőt nedves ruhával.

-3.- Boxbőr cipőknél waxot és cipőkrémet használhatunk a felújításhoz. 

-4.- Ha velúrbőrről van szó, a kifényesedett felületeket velúrkefével lehet felújítani. A foteltávolítást végezhetjük megfelelő radírral, amely az enyhébb vagy makacsabb foltokhoz ideális. Vegyi folttisztításhoz ajánljuk a a habot, amely pórusokból is képes eltávolítani a szennyeződéseket.

 

Ne felejtkezzünk meg a cipők belsejéről, a gyermekek lába izzadékony különösen egy fütött helyen vagy intenzív mozgás esetén. Ha a cipő nedves belül, kellemetlen szagokat okozó baktériumok elszaporodását megelőzendő, figyelnünk kell a talpbetétek gondozására is. Ha a talpbetét kivehető, érdemes kivenni, és a cipő mellett szárítani illetve ezután ajánlott antibakteriális spray rendszeres használata.

 

Fontos: az átnedvesedett cipőket nem szabad hajszárítóval, radiátoron, vagy bármilyen egyéb hőforráson szárítani, csak szobahőmérsékleten, mert a bőr kiszáradásához, zsugorodásához vezet. 


Ideális, ha gyermekednek is legalább két pár cipője van és váltogatni tudja őket.

A bőrcipőt csak zokniban add rá a gyermekedre! A zokni azért van, hogy a láb izzadtságát felszívja, azt ne a cipőnek kelljen megtennie. A zokni kimosható, a cipő nem. 


Nagyon fontos: tilos a bőrcipőt mosógépben mosni! A mosógépben mosástól a bőrcipő a színét elveszti, a ragasztás/varrás gyengül, vagy teljesen elenged. A mosógépben mosás a szavatossági jogok elvesztésével jár.

Vászoncipők tisztítás:

Puhaszőrű kefével távolítsuk el a szennyeződést a cipő felületéről. Az erősebb szennyeződéseket mosószeres szivaccsal távolítsuk el. A vászoncipőket sem szabad mosógépben mosni, mert a varrásra/ragasztrásra, esetleg a cipő színére ugyanolyan rossz hatással lehet, mint a bőrcipők esetében. Impregnáló anyagokkal víz és szennyeződés taszítóképessége növelhető.

A cipők talpa sok esetben gumi, amit mosószer

es szivaccsal hatékonyan megszabadíthatunk a szennyeződésektől.