Blog

Mikor van szüksége a gyereknek a supinált gyerekcipőre és mit is jelent a supináció?

Mikor van szüksége a gyereknek a supinált gyerekcipőre és mit is jelent a supináció?

Mikor van szüksége a gyereknek a szupinált gyerekcipőre és mit is jelent a szupináció?

A szupináció latin eredetű szakkifejezés, jelentése: a láb belső szélének megemelése.

A babák bokája egyéves korban jellemzően befelé dől, ez természetes állapot – mondja dr. Marschalkó Péter - a Heim Pál Kórház ortopédiai osztályának osztályvezető főorvosa.

– Ha két-három éves korban is feltűnő a boka bedőlése, mindenképpen szakorvosi konzultáció javasolt. Hiszen minél előbb elkezdődik a korrigálás, annál nagyobb az esély arra, hogy tornával, megfelelő kialakítású cipővel helyreállítható a boka helyzete. Az a tapasztalat, hogy kisiskolás korban még sikerrel korrigálható a kisebb eltérés, egészen a kamaszkor elejéig.

A baba lába születéskor puha, járásra nem alkalmas csontszilárdsággal, kialakulatlan ízületekkel, rugalmatlan hosszanti és keresztboltozattokkal rendelkezik. Amikor a gyermek feláll!, gondoskodni kell arról, hogy a láb fejlődése a felnőtt egészséges láb, csont, ízület és izomzat irányába történjen.

A bébi apró lábában huszonnyolc csont, százhét ínszalag és tizenkilenc izom található. Annak ellenére, hogy a gyermek lába csak kb. 15 éves korára fejlődik ki teljesen, komoly erőhatásokat képes elviselni: egy ugráskor, futáskor testtömegük többszörösének megfelelő érőhatás éri a lábat. A lábfejnek nem csak erősnek, hanem különösen hajlékonynak is kell lennie egyszerre. Az izmok, inak fejlődése és a csontok elrendeződése a talpra állás után indul meg igazán, a fejlődés szabadságának biztosítása pedig kiemelkedő fontosságú. A megfelelően kiképzett gyerekcipő éppen ezt a célt szolgálja és gátolja a kóros elváltozások kialakulását.

 

A babák 98%-a egészséges lábakkal jön a világra. A későbbi deformitások – bokasüllyedés, dongatalp, lúdtalp - a nem megfelelő lábbelik és/vagy az izmok gyengesége következtében 60%-ban a gyermekkorban alakulnak ki.

A lábfejnek három alátámasztási pontja van:

  • A nagylábujj
  • A kisujj
  • A sarok

Ezt a három pontot köti össze a külső és belső hosszanti boltozat és a haránt boltozat.

A boltozatok rugalmasságát az ízületek, szalagok és inak biztosítják, illetve a terhelés egyenletes elosztásáért is felelnek. Ha ezek közül valamelyik nem megfelelően működik, akkor van szükség a speciális, szupinált gyerekcipő hordására.

A hosszanti boltozat süllyedése például az izmok gyengesége miatt alakul ki és következménye a lúdtalp. A bokák bedőlése amúgy is nagyon kellemetlen érzés, ehhez pedig még a térdek X irányba való bedőlése is társulhat.

Az X térd kisgyermekkorban természetes, és kinőheti a gyermek, de ha a sarokcsontok V alakban állnak és kialakult a telitalp (lúdtalp), fontos vele foglalkozni. Következményeként a csípő ízületei is helytelen állásba kerülnek és kialakul egy rossz járásmechanizmus, megváltozik a gerinc terhelése is. Fájdalmak jelentkeznek akár a térd, a talp, a csípő, a gerinc vonatkozásában is!

A lúdtalp megszüntetésével a bokák befelé dőlése és az X láb is korrigálható. Eszközei:

  • speciális gyógytornával
  • talpbetéttel (szupinált betét)
  • speciális korrigáló lábbelivel (szupinált cipő)

A szakszerűen kialakított szupináló cipő - speciális sarokkal­ - a lábszár középvonalában tartja a sarkat és a bokát, és megelőzi a belső boka bedőlését. A szupináló cipő sarka belső oldalon magasabb, ék alakú, így alátámasztja a láb sarokrészének belső élét.

Csak indokolt esetben, ortopéd szakorvos javaslatára vásároljunk speciális, döntött sarkú gyerekcipőt, mivel egy egészségesen fejlődő gyereklábnál nincsen szükség a gyógycipők viselésére.