Blog

Mikortól szükséges a babáknak cipő? Mire kell figyelni a kiválasztásánál?

2023.09.07 17:07
Mikortól szükséges a babáknak cipő? Mire kell figyelni a kiválasztásánál?

A kisbaba első lépései feledhetetlen és felemelő pillanatok minden szülő számára, egy komolyabb mérföldkő a gyermek életében.

Ilyenkor számos kérdés merül fel a szülőkben, mert minden szülő a legjobbat akarja gyermekének.

- Mikortól szükséges a babáknak cipő? Mire kell figyelnem a kiválasztásánál?

Nagyon meghatározó, hogy a kisbaba milyen cipőben indul felfedezni a világot, és milyen cipőben van lehetősége arra, hogy kialakuljon az egyensúly érzéke és a megfelelő tartás. A jó cipő segíti, az egészséges lábboltozat és ezáltal később az egészséges tartás megszerzésében, de egy rosszul megválasztott cipő gátolhatja ezt, és akár deformálhatja is a lábat.

 

Amíg a baba nem jár önállóan, csak föláll, vagy kapaszkodva lépeget, addig nincs szükség első lépés kiscipőre, bőven elég egy csúszásgátlós zokni vagy inkább egy puhatalpú babacipő. Ezek a kiscipők légáteresztőek és gumipántosak, így könnyen le és felvehetőek, nem csúsznak le a baba lábáról.

Webáruházunkban is kapható  D.D.Step márkájú puhatalpú babacipők lányoknak, fiúknak  különböző méretekben (S, M, L, XL), színekben, csodálatos mintákkal, zárt és nyitott fazonban!

 

Amikor a kis picur elér odáig, hogy már kapaszkodva lépeget a bútorok mellett, illetve már csak egy kis bátorítás választja el attól, hogy megtegye első önálló lépésit, akkor kell először elgondolkodnunk azon, hogy milyen lábbelit is vegyünk gyermekünknek. Ezekhez az első bizonytalan lépésekhez viszont nagyon fontos, hogy egy megfelelő tartást biztosító cipőt válasszunk.

A gyerekcipő kiválasztásának kérdése nemcsak esztétikai kérdés, hanem gyermekeink lábának anatómiai fejlődése szempontjából elengedhetetlen a megfelelő minőségű gyerekcipő.

A mászásból felálló és lépegető gyermekek ízületei még nagyon lazák, a bokacsont és a sarokcsont befelé fordul. Ahhoz, hogy a megfelelő izomzat és a helyes tartás kialakuljon, még évekre van szüksége gyermekednek. Ilyenkor nem kell aggódni, hogy befelé dől gyermeked bokája, hiszen minden babánál előfordul ez még ilyenkor, életkori sajátosság.
Ortopéd szakorvosok és gyermekorvosok ajánlása szerint a járás megkezdésekor olyan cipőre, szandálra van szüksége gyermekednek, amely a legjobban hasonlít a mezítlábas járáshoz. 
Minél többet használja gyermeked a lábát, minél több idő telik el járással, annál hamarabb kezd erősödni a boka és a talp közötti izomzat, ezáltal elkezdenek kialakulni a láb boltozatai (hosszanti és haránt boltozat). Ehhez pedig a legjobb, ha egyenetlen talajon folyamatosan tornáztatjuk, erősítjük, munkára kényszerítjük a talpizmokat.
Nem véletlen, hogy a szakemberek is azt javasolják, hogy a gyermekek minél több időt töltsenek mezítláb, de nem az otthoni sima padlólapos felületre gondolnak ilyenkor az ortopéd orvosok, hanem az egyenetlen talajra: fűbe, homokba vagy bárhol, ahol a talaj felülete munkára készteti gyermeked talpait, gyorsabban fejlődnek a talpizmai, hamarabb alakul ki a helyes járás, így elősegve az egészséges láb kialakulását.
A járás megkezdésével óriási teher nehezedik gyermeked lábára. Gondolj bele! Eddig még a kúszásnál-mászásnál csak szinte a felső teste "dolgozott", mostantól viszont szüksége lesz a lábizomzatára is. Ezért nagyon fontos, hogy a cipője egyenesen tartsa, és ne engedje befelé fordulni a gyermek sarkát, bokáját, és így megelőzhetjük a láb elváltozásait. 

Összeszedtük pontokba, hogy mire érdemes figyelni az első cipő vásrlásánál:

  • sarkakat két oldalról jól tartja, stabil a kérge, elegendő tartást biztosít a bokáknak.
  • a talpa legyen könnyű, hajlékony és ne csússzon
  • a cipő orra legyen széles (hogy a lábujjaknak legyen elég hely)
  • puha bőrből készüljön

Egészséges babaláb = problémamentes felnőttláb

Mivel a lábunkat egész életünkön át használjuk, így annak állapota végigkísér minket egész életünkön keresztűl, ezért nagy hangsúlyt kell fektetnünk az egészségének megőrzésére. A lábelváltozások kialakulásának megelőzésére már a babakorban nagy hangsúlyt kell fektetnünk. A felnőttkori hibás lábtartás előfeltétele az, hogy gyermekkorban a lábfej egészséges legyen. Sokan felnőtt korukban nagyon sokat szenvednek a hibás lábtartás miatt kialakult mozgásszervi problémáktól. Ennek egyik oka a gyermekkorban rosszul megválasztott cipő és a familiaritáson (öröklődésen) alapuló hajlam.

Webáruházunkban az első lépések megtételéhez szükséges cipők minden, fent említett feltételnek megfelelnek a járni tanuló babák számára.

Szétnézek az első lépés cipők között lányoknak, fiúknak!